Triglycerider

Triglycerider och hur det hÀnger ihop med kolesterol och blodtryck.

Triglycerider Àr liksom kolesterol ett fettÀmne som finns i kroppen. Denna typ av fett anvÀnds bland annat för att lagra energi i kroppen nÀr det finns för mycket. Det vill sÀga nÀr du Àter mat och fÄr i dig energi som du inte förbrukar lagras det som bekant som fett i kroppen. Du blir helt enkelt tjockare och fetare. Fettet som lagras Àr alltsÄ i form av triglycerider.

Triglycerider och kolesterol

Liksom triglycerider Àr kolsterol ett fettÀmne med det lagras inte i kroppen pÄ samma sÀtt. Den kemiska formen för dessa typer av fett ser alltsÄ olika ut och de har helt olika funktion i kroppen. DÀremot har de gemensamt att de transporteras runt i blodomloppen.

Kolesterol Àr i sjÀlva verket ett samlingsnamn för flera olika fetter. Framför allts sÄ brukar man prata om HDL och LDL typerna. Mer om det hittar du hÀr.

Triglyceriderna kommer in i kroppen via maten via tarmarna dÀr de absorberas och skickas vidare till levern. Levern skicka de sedan vidare ut i blodomloppet för lagring i fettcellerna pÄ olika stÀllen i kroppen. Till exempel lÄren eller magen. För att Triglyceriderna ska kunna transporteras i blodet mÄste de delvis ombildas för att kunna lösas i blodet. Detta sker genom att det knyts samman med olika typer av ÀggviteÀmnen. AlltsÄ proteiner för att tala i klarsprÄk.

Knutna till dessa proteiner som kallas apolipoproteiner sÄ kan dessa Àmnen i sin tur till sammans med just kolesterol bilda sÄ kallade blodpartiklar som i sin tur kan transporteras (lösas) i blodet.

Viktiga för hÀlsan

Vill du veta mer om dessa typer av fettÀmnen, alltsÄ triglycerider och kolesterol samt hur de kan pÄverka kroppen, bÄde negativt och positivt hittar du mer information i menyn ovan. PÄ andra sidor hÀr pÄ hemsidan hittar du fler bilder och mer text om bland annat hur maten vi Àter pÄverkar oss och vÄr hÀlsa. Du kan ocksÄ lÀsa mer om hur höga nivÄer av kolesterol (LDL, HDL och triglycerider) och högt blodtryck ökar risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.

Mer lÀsning