Triglycerider

Triglycerider och hur det hänger ihop med kolesterol och blodtryck.

Triglycerider är liksom kolesterol ett fettämne som finns i kroppen. Denna typ av fett används bland annat för att lagra energi i kroppen när det finns för mycket. Det vill säga när du äter mat och får i dig energi som du inte förbrukar lagras det som bekant som fett i kroppen. Du blir helt enkelt tjockare och fetare. Fettet som lagras är alltså i form av triglycerider.

Triglycerider och kolesterol

Liksom triglycerider är kolsterol ett fettämne med det lagras inte i kroppen på samma sätt. Den kemiska formen för dessa typer av fett ser alltså olika ut och de har helt olika funktion i kroppen. Däremot har de gemensamt att de transporteras runt i blodomloppen.

Kolesterol är i själva verket ett samlingsnamn för flera olika fetter. Framför allts så brukar man prata om HDL och LDL typerna. Mer om det hittar du här.

Triglyceriderna kommer in i kroppen via maten via tarmarna där de absorberas och skickas vidare till levern. Levern skicka de sedan vidare ut i blodomloppet för lagring i fettcellerna på olika ställen i kroppen. Till exempel låren eller magen. För att Triglyceriderna ska kunna transporteras i blodet måste de delvis ombildas för att kunna lösas i blodet. Detta sker genom att det knyts samman med olika typer av äggviteämnen. Alltså proteiner för att tala i klarspråk.

Knutna till dessa proteiner som kallas apolipoproteiner så kan dessa ämnen i sin tur till sammans med just kolesterol bilda så kallade blodpartiklar som i sin tur kan transporteras (lösas) i blodet.

Viktiga för hälsan

Vill du veta mer om dessa typer av fettämnen, alltså triglycerider och kolesterol samt hur de kan påverka kroppen, både negativt och positivt hittar du mer information i menyn ovan. På andra sidor här på hemsidan hittar du fler bilder och mer text om bland annat hur maten vi äter påverkar oss och vår hälsa. Du kan också läsa mer om hur höga nivåer av kolesterol (LDL, HDL och triglycerider) och högt blodtryck ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Mer läsning